May 22, 2017

Przepisy

Sałatka włoska z olejem rydzowym

Składniki:
1 opakowanie rukoli, 250 g sera mozarella,
1 małe opakowanie pomidorów koktajlowych, 2 łyżki nasion słonecznik, 150g szynki parmeńskiej cienko pokrojonej,
Sos: Zioła prowansalskie, oregano, bazylia, 4 łyżki oleju rydzowego, szczypta parmezanu do posypania.

Przygotowanie:
Rukolę należy przemyć, następnie rozłożyć równomiernie na dużym płaskim talerzu lub kilku małych w zależności od sposobu podania.
Pomidory pokroić w ćwiartki i rozłożyć na rukoli.
Nasiona słonecznika rozsypać równomiernie na rukoli i pomidorach.
Ser mozarella pokroić na małe kawałki i również rozłożyć na talerzu.
Całości należy skropić olejem połączonym razem z przyprawami.
Na wierzch kładziemy plastry szynki parmeńskiej oraz sypiemy parmezanem. W zależności od gustu można górną warstwę również skropić olejem
z przyprawami.

 

Śledzie w oleju rydzowym

Składniki:
1/2kg filetów śledziowych a’la Matias,
1 cebula, 1 ząbek czosnku, suszona ostra papryka,  2 ziela angielskie 1 liść laurowy,
1 łyżka majeranku, pieprz zmielony,
olej rydzowy.

Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby stały się one mniej słone. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo słone mamy śledzie -od 15 min do 2 godzin.
Cebulę drobno kroimy oraz zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach cebulę można odcedzić oraz wymieszać z ostrą papryką.
Filety śledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nieosuszone śledzie rozwadniają oliwę), a następnie kroimy
w 3 cm kawałki.
Na dnie słoika wkładamy dużą łyżkę cebuli, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy
i wykładamy pierwszą porcję śledzi (powinna zakryć cebulę). Całość oprószamy papryką chilli i majerankiem.  Następnie wykładamy drugą porcję cebuli, śledzi, paprykę, majeranek itd. Ostatnią warstwę posypujemy dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warstwy lekko ugniatamy widelcem.
Całość uzupełniamy olejem rydzowym tak, aby wierzchnia warstwa śledzi była delikatnie przykryta olejem. Następnie odstawiamy do lodówki na dzień lub dwa.